Julhälsning i en turbulent tid

God Jul och Gott Nytt År, alla människor!

Året går mot sitt slut och det har som alla är medvetna om varit ganska turbulent både vad gäller skolverksamheten och socialtjänsten i Kramfors kommun.

Vad är då problemen och vad kan vi göra åt dem?

Thomas Lundberg, ordförande Vänsterpartiet i Kramfors samt vice ordförande i Bildningsnämnden om skolan:

”Fackliga företrädare och rektorer skrev i november ett öppet brev till bildningsnämndens politiker och påtalade att arbetsmiljön var ansträngd med långa arbetsdagar och många problem i verksamheten. Problemen har framförts till förvaltningen, där man fått förståelse men i praktiken hade inget hänt. Rektorer på alla nivåer upplever att ex administration tar alltför mycket tid, vilket lett fram till långa arbetsdagar och utmattning. Man upplever att ekonomin har stått för mycket i fokus, och att det finns ett ifrågasättande från förvaltningen sida. Osthyvelverksamhet och ekonomi i balans ökar risken för att man inte kan nå de pedagogiska målen, och att kvalité måste få kosta. Dessutom har man komplexa elevärenden, arbetsmiljöfrågor mm, en mängd frågor som tar tid och där resurserna saknas. De fackliga företrädarna efterlyste i sin skrivelse övergripande samtal med politiker, men också med de ledande tjänstepersonerna i förvaltningen.

Brevet följdes av artiklar lokaltidningen, och senare också av diskussioner och reaktioner från gymnasiet. Reaktionerna från gymnasiet utlöstes också av en budgetdiskussion, där det besparingsunderlag som förvaltningen tagit fram, ifrågasattes, och resulterade i brev där förtroendet för verksamhetschefen ansågs förbrukat. Även detta brev har följts av tidningsreportage, där den budget på ca 90 miljoner och besparingsnivå för 2022 på ca 2,7 miljoner som presenterats för gymnasieverksamheten ifrågasatts. Grundskola och förskola hade redan under 2021 dragit ner sina kostnader och har därför inte fått något ytterligare besparingsdirektiv.

I grunden är bildningsverksamheten, och även verksamheten inom välfärdsförvaltningen underfinansierade, besparingar kan inte göras utan att det får synliga följder och nu har verksamheterna blivit så pressade att skolor och lärare och rektorer protesterar. Coronapandemin, skolbränder och skolförändringar har dessutom ytterligare ökat utmaningarna i skolorna.

Det har under december ägt rum många möten mellan förvaltning, rektorer, fackliga företrädare, kommunledning och politiken. Förändringar måste komma till stånd. Vänsterpartiet har betonat att politiken måste få bättre information och närhet till själva verksamheterna. En handlingsplan kommer nu att tas fram och en arbetsdag med förvaltning, politik och skolföreträdare ska organiseras i januari. V har också föreslagit att Bildningsnämndens politiska beredningar ska förläggas ute i skolorna för att öka information och utbyte mellan skolor och politik.

Förslaget till handlingsplanen ska behandla skolledarnas arbetsmiljö, förvaltningens
ekonomiprocesser, den interna kommunikationen, samverkan med facket, och särskild fokus riktas på verksamheterna inom grundskolan där de stora utmaningarna finns. Tyvärr får vi konstatera att rektor Peyman Vahedi valt att söka tjänstledigt fram till augusti 2022 för att pröva annat arbete. Hans deltagande i processen, som han också delvis initierat, hade varit önskvärd.

Avgörande är att det arbete som nu drar igång, leder fram till större transparens, bättre kommunikation, bättre arbetsmiljö och ett återupprättat förtroende mellan verksamhet och verksamhetsledning. Avgörande är också att politiken ser över resurserna i skolorna, så att man kan hantera alla de komplexa frågeställningar som lärare och rektorer jobbar med. Här efterfrågar vi också en helt annan statlig politik, med större transfereringar av skattemedel till kommunerna.

Vi får dessutom också höra talas om förekomsten av allvarliga mobbningstendenser, rasistiska tillmälen, nedsättande språk och attityder i skolvardagen. Detta måste kraftigt och tydligt motarbetas. Vi måste gemensamt, förvaltning, politik, verksamhet och elever och deras föräldrar, arbeta för att värdegrunden i skolan stärks, att tryggheten betonas och att alla barn varje dag upplever att skolan är till för dem.”

Vad gäller situationen inom socialtjänsten beskriver Göran Fahlén, ledamot i Välfärdsnämnden, läget så här:

”Du som har följt med i Tidningen Ångermanland har förstått att arbetsmiljön vid Välfärdsförvaltningen har varit dålig.  SSR – fackets styrelse har avgått eftersom de upplevde att dialogen med arbetsgivaren inte fungerade. Nio socialsekreterare, främst på en enhet har sagt upp sig under året. Tillsammans med generella svårigheter att locka kvalificerade socialsekreterare har det lett till många tomma stolar och man har varit tvungna att ta in dyra konsulter. Verksamheten har blivit lidande och utredningstiderna för ärenden med barn och unga har blivit oacceptabelt långa.

Anette Agrell som är vice ordförande och jag som ledamot i Välfärdsnämnden började reagera på signaler vi fick och krävde en redovisning vid oktobersammanträdet av vad man gör för att förbättra situationen. I november träffade vi den avgångna styrelsen för SSR och fick en detaljerad beskrivning av situationen. Bilden var värre än vi hade föreställt oss. Där ingick bland annat tysthetskultur och repressalier för de som kritiserade. Det var naturligtvis deras bild, men vi fick tillräckligt konkreta uppgifter för att agera.

Vi föreslog och fick igenom ett uppdrag till förvaltningschefen att bland annat:

– I samverkan med facket göra en handlingsplan för förbättrad  arbetsmiljö och personalförsörjning.

Sen kom en skarp artikel in i TÅ och både den blå och röda ledaren var kritiska. Tisdag den 21/12 mötte vi S och kom överens om följande:

– Förvaltningen tar kontakt med ombudsman för SSR med syfte att etablera samverkan med facket inom förvaltningen

– Ordförande Gudrun Sjödin formulerar tillsammans med KS ordförande Malin Svanholm en insändare att man tar situationen på allvar, man vill göra en nystart. Den ska hållas i en ödmjuk ton.

–  Ett handlingsprogram för bland annat bättre arbetsmiljö tas fram i samverkan med facken.”

Vi blickar nu framåt och hoppas på att kriserna kan vändas och att 2022 blir ett år då Kramfors åter framstår som en bra välfärdskommun. Med detta vill vi tillönska er en God Jul och ett Gott Nytt År!

 

Kopiera länk