artikel

MAKTSKIFTE 2022

– Västern ställde helt enkelt ett ”skall”- krav som inte var förhandlingsbart eller acceptabelt för oss, säger Thomas Näsholm (socialdemokrat).

Detta är ett citat från allehanda.se, i en artikel om det ”historiska” samarbetet som nu inleds mellan moderater, socialdemokrater och liberaler. Med denna konstellation lyckas man samla 21 mandat av fullmäktiges 41 mandat. Vänsterns ”skallkrav” för samverkan var att V skulle få ta hand om vice kommunstyrelseordförandeposten. Ett rimligt krav med tanke på att V gått starkt framåt till drygt 14 procent, och socialdemokraterna å sin sida tappat drygt 10 procent till under 38. För övrigt gällde för V samma poster som under tidigare mandatperioder. V och S har samverkat sedan 1998.

Väljarna ville i år ha en tydligare vänsterpolitik och gav fler röster än nånsin till Vänsterpartiet i Kramfors. Den politik som vi önskar se skulle också ha en starkare vänsterprägel: försök med 6 timmars arbetsdag för vissa hemtjänstgrupper med höga sjukskrivningstal, försök med reducerad arbetstid för socialarbetare i utsatt position (där vakanserna nu är skrämmande höga pga att det är svårt att rekrytera, och där de sk konsultkostnaderna skenar). Satsningar på fler förebyggande aktiviteter för att förhindra de skenande kostnaderna för HVB-placerade barn. Översyn av kostnaderna för kollektivtrafiken och billigare biljettpriser för unga och äldre. Reducering av arvoden till politiker mm.

Men – socialdemokraterna i Kramfors föredrar ett samarbete åt höger, hellre än att släppa på politiska poster (som dessutom är arvoderade, och prenumereras på av S). Socialdemokraterna inledde diskussionerna med att understryka att det inte var aktuellt med att förhandla om ordförandeposter i bildningsnämnd (BKU), välfärdsnämnd (BAS), kommunstyrelse, ej heller vice ordf-posten i kommunstyrelse. Dvs man var inte beredda på att släppa på ”makten” trots drygt 10% nedgång i rösteantalet. En för oss obegriplig inställning. En betydande andel av förlorade röster har sannolikt dessutom gått till SD (sverigedemokraterna), vilket torde stämma till eftertanke.

Nåväl. Socialdemokraterna, som tappat 3 mandat, tar ett principlöst steg högerut och samverkar med ännu en förlorare i kommunvalet 2018 dvs Moderata samlingspartiet, som backat 1 mandat ned till 3. Detta hellre än att samverka med ett starkare Vänsterparti.
Vänsterpartiet i Kramfors är stärkta av valframgångarna.

Vi kommer att bedriva en aktiv oppositionspolitik och förbereda oss än mer för ett maktskifte i kommunen 2022. Med många nya medlemmar arbetar vi för ett jämlikt Kramfors för alla!

Kopiera länk