En nationell budget som skulle göra skillnad i Kramfors

För några veckor sedan lade Vänsterpartiet fram en sin nationella skuggbudget, en plan för jämlikhet och grön omställning. Från att tidigare varit ett av världens mest jämlika länder, har vi kommit att ligga i topp bland de länder där klyftorna ökar snabbast. Alla politiska partier i Sveriges riksdag pratar om att vi måste värna välfärden och att vi måste minska klyftorna men i praktiken går utvecklingen i motsatt riktning . Regeringens och dess samarbetspartier C och L beslut att ta bort den s.k. Värnskatten (en extra statlig skatt om 5 % för alla som tjänar över 56 000 kr) visar att man inte menar något allvar med jämlikhetspolitiken.
I Sverige idag pratas det om en kris i både regioner och landsting. Organisationen Sveriges kommuner och landsting konstaterar i sin ekonomirapport från oktober 2019 att staten måste ta ett större ansvar för en fortsatt god välfärd. Vi känner det i vår egen kommun, vi drabbas av både en försämrad sjukvård men även förändringar som sker i kommunen. Kommunens ekonomi är kärv och det innebär att vi tar och kommer fortsätta ta beslut som på olika sätt försämrar för våra kommunmedborgare bara för att klara ekonomin. Vi i Vänsterpartiet Kramfors ingår i den politiska majoriteten och tvingas att administrera en nationell högerpolitik som drabbar kommuner och regioner. Ändå har vi valt att sitta i majoritet med S och ta ansvar för en så bra utveckling som möjligt för kommunen, trots sviktande nationellt statligt stöd.
Men det finns ett alternativ. Vänsterpartiets nationella skuggbudget skulle innebära en ökning av de generella statsbidragen. Det skulle ge Kramfors kommun 35 miljoner kronor mer 2020. Till det kommer ett antal reformer som alla syftar till att omfördela pengar i vårt samhälle, exempelvis att sänka skatten för alla lång- och medelinkomsttagare och att personer med sjuk- och aktivitetsersättning samt ålderspensionärer inte ska betala mer skatt än arbetande personer. Samtidigt vill vi införa en ny förmögenhetsskatt och en höjd skatt på stora kapitalvinster och vinstutdelningar. Förutom reformer för ökad jämlikhet innehåller budgeten också betydande medel för klimatomställningsåtgärder.
Det finns bara ett parti som inte bara pratar om att minska klyftorna utan också föreslår reformerna för att få att åstadkomma det. Ett parti som inser att välfärden inte kommer att hålla om inte staten skjuter till mer medel. Om Vänsterpartiets skuggbudget blev verklighet skulle det vända den negativa utvecklingen och på nytt börja bygga ett mer rättvist Sverige med minskande klyftor.
Nästa val har vi alla chansen att välja Vänsterpartiet för samhällets bästa!

Vår Facebook-sida
Vår Facebook-sida
 • Vänsterpartiet ger pris till HBTQ-aktivister 3 november, 2019
  Vänsterpartiet tilldelar årets Jörn Svensson-pris till de båda hbtq-aktivisterna Abdolah Hoseini och Samiaullah Amiri. De får priset för sin öppna och orädda kamp för förändring av synen på hbtq-personer och för ökad hbtq-kunskap i Afghanistan och Sverige. Jörn Svensson-priset på 10 000 kronor är instiftat av Vänsterpartiets partistyrelse. Det delas årligen ut till enskilda personer eller […]
  Tommy Gabrielsson
 • Vänsterpartiet vill ha gratis medicin för mormor 2 oktober, 2019
  – Idag kan hjärtsjuka mormor hamna hos kronofogden för att hon inte har råd med medicinerna. Det är en skam för Sverige. Ingen äldre ska behöva ställas inför valet att betala räkningarna eller köpa nödvändig medicin, säger Ulla Andersson, ekonomiskpolitisk talesperson i Vänsterpartiet. Dagens högkostnadsskydd innebär att läkemedelskostnaderna kan uppgå till 2 300 kronor under […]
  jonwik
 • Ojämlikheten förstärks med regeringens budget 18 september, 2019
  Ulla Andersson, Vänsterpartiets ekonomiskpolitiska talesperson är djupt kritisk mot den budget som är ett resultat av regeringens samarbete med sina nya borgerliga samarbetspartners Centern och Liberalerna. –   I Socialdemokraternas Sverige sliter kvinnor ut sig i välfärden medan högavlönade och välbeställda män får stora skattesänkningar. Socialdemokraterna valde skattesänkningarna före välfärden, säger Ulla Andersson. Skattesänkningarna för höginkomsttagarna […]
  Tommy Gabrielsson